In Zeeland is altijd wat te beleven

Kies een categorie en vind de tofste activiteiten in Zeeland!

Deze attracties ook op uw site? Neem contact op met Dagattracties Zeeland of het internetbureau Elloro.

Terug naar het overzicht

Haveninformatiecentrum Portaal van Vlaanderen

Scheep vandaag nog in en stap in de maritieme wereld langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Leer alles over schepen en sluizen en kruip in de rol van kapitein. Alle hans aan dek. Kom en ontdek het zelf!

Zijn die schepen nu zo groot of zijn wij zo klein? Op het sluizencomplex in Terneuzen vergaap je je aan megaschepen. Hier ontdek je pas echt hoe groot schepen zijn! Je ziet de bemanning hard werken en op het achterschip wappert de vlag. Welke lading zou erin het schip zitten? Natuurlijk passeren er ook binnenschepen. Zij vervoeren hun ‘droge’ en ‘natte’ ladingen naar Sas van Gent, Zelzate of Gent. Weet je bijvoorbeeld dat de vracht van een standaard binnenvaartschip gelijk staat aan 120 vrachtwagens?

Onze gids neemt je mee naar het sluizencomplex en vertelt je alles over deze maritieme wereld. Hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe loodsen we schip door een sluis en hoe werkt dat schutten van schepen nu eigenlijk? We nemen een kijkje in de 18 meter diepe brugkelder en natuurlijk bezoeken we het uitkijkpunt op de sluizen. Daar zie je hoe hard gewerkt wordt aan de bouw van de Nieuwe Sluis. Deze sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal: 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep!

Ontdek hoe verrassend anders het Kanaal van Gent naar Terneuzen eruitziet vanaf het water. Stap aan boord en ervaar de sfeer van het varen. Deze rondvaart biedt je de unieke gelegenheid om te zien, voelen, ruiken en ervaren wat er allemaal op en rondom het water gebeurt. De wind, het opspattende water en het geronk van motoren. Dat moet je (er)varen!

Tijdens deze rondvaart geniet je van een dynamisch stukje Nederland. Je komt alles te weten over het kanaal en de bedrijvigheid erlangs. Vanachter glas in de luxe binnensalon of in de zon met een frisse neus op het buitendek zie je zowel stroomop- als afwaarts een prachtig maritiem decor. Terwijl de kapitein behendig aan het roer staat, kom je alles te weten over de omgeving. Weten of die pet jou ook past? Vaar mee en behaal je schippersdiploma!

Kinderen kijken met andere ogen. Wij zien ze stralen, lachen en ontdekken. De werking van de sluizen, de vele vrachten en bestemmingen van megagrote schepen en het belang van water en goede verbindingen. Leuk en leerzaam gaat hier op een unieke manier samen!

Ben jij een echte sluiswachter? Kom langs in ons informatiecentrum en behaal je sluiswachter diploma met het spelen van het sluizenspel.

Passeert u tijdens een heerlijke fiets- of wandeltocht het Portaal van Vlaanderen? Kom dan gerust eens binnen. Neem een kijkje in het informatiecentrum en geniet op het terras, onder het genot van een drankje, van het prachtige uitzicht op de haven.

Volg ons op Facebook en Instagram #portaalvanvlaanderenterneuzen

Locatie & Route

Bekijk website Plan route